Råd til din privatøkonomi - få alt til å gå rundt

 

Jeg vil påstå at jeg nå er ganske etablert i både jobb og boligmarked. Derfor ønsker jeg å dele noen råd med dere når det kommer til privatøkonomi.

For studenter som ikke bor hjemme: 

 • Husk å skille mellom lån og stipend. Har du studielån så ikke bruk opp alt hver måned. Legg en liten sum til side. Dersom du har lån så må du betaletilbake dette etter studiene. Avdragene er da kvartalvis og ligger i gjennomsnitt på 6/7000,- kr i kvartalet avhengig av str på lånet.
  • Skaff deg en ekstra jobb vedsidenav studiene. Gjerne en relevant jobb innenfor det du studerer. Det vil gi deg snarvei inn til jobbmarkedet  etter endte studier.
  • Spar penger når du handler i nettbutikk. Når du handler hos en av kickbacks partnere får du penger tilbake etter handelen. Prosenten varierer fra hver tilbyder. Men prisen på varen forblir den samme. Registrer deg gratis på Kickback.no

 

For  samboere som leier:

 • Få en oversikt over samlet inntekt.
 • Få en oversikt over hvordan forbruket deres er hver måned
 • Få en oversikt over kostnader i løpet av en måned. Strøm, mobil, nettleie ol. Du kan føre eget regnskap helt gratis på Minoversikt.no
 • Drømmer dere om å kjøpe egen leilighet/bolig? Ta kontakt med en rådgiver i banken. De kan se hvor stort lån dere klarer alene og gi en gunstig rente på førstehjemslån. En løsning til et begrenset marked er å skaffe seg en kausjonist om man ikke har egenkapital. Man bør som regel stille med en egenkapital på 10 % Så igjen. SPAR SPAR SPAR
 • En hovedregel når det gjelder kredittkort er at det kun skal brukes som en nødløsning og ikke når man ikke har penger. Det er i prinsippet penger du ikke har som må betales tilbake. Ikke betal gjeld til andre med kreditt og forbrukslån. De har skyhøy rente.  Kreditkort er rentefritt i 52 dager. Så om det er to uker til lønning så bruk kredittkort og betal "lånet" når du får lønn. 

Men om du derimot bruker kredittkort på riktig måte så kan du tjene penger. Mange kredittkortselskaper har gode fordeler for sine kunder. F eks rabattordninger og gratis reiseforsikring. Sjekk hvilke fordeler du får fra ditt selskap. Om du ikke har kredittkort, sjekk hvilket selskap som gir deg de beste fordelene. Det første du bør sjekke er om kortet er gebyrfritt. Har du bil så kan du få billig bensin og diesel med Cresco car

365 privat er et kredittkort som gir deg cashback på alt du kjøper. Du får tilbake 1% av alt du handler med 365 Privat. På møbler og alt du kjøper på bensinstasjon år du 3,65% cashback. Men de har forøvrig en max grense på 2000,- kr i cashback i året.

Sjekk hva banker og andre kredittgivere vet om deg her.
Tjenesten gir deg ett av tre svar:
? God kredittverdighet
? Middels kredittverdighet
? Lav kredittverdighet

I tillegg får du en kredittscore mellom 0 og 100, hvor 100 er best.
Kredittscoren er en samlet vurdering av hvor robust økonomi du har. Du får også informasjon om eventuelle utestående krav noen måtte ha på deg, med antall og dato.
En god pekepinn

Disse opplysningene er en god pekepinn på om du vil få ?ja? til kreditt i forretninger og banker. Men opplysningene vurderes ikke likt..  De kan i tillegg benytte intern informasjon om deg i vurderingen av om kreditt skal innvilges eller ikke.
Har du hatt en betalingsanmerkning?
Da kan det kan være greit å sjekke at den er slettet. Gjør sjekketrikset nå!

 

For samboere som eier:

 • Følg med på renteendringer. De fleste banker tar høyde for at renten øker. Spør din rådgiver hva slags rente du tåler. Om markedet ventes å øke utover hva du tåler av renteøkning lønner det seg å binde renten mens fastrenten av lav. Men om man har en grei inntekt så lønner det seg med flytende rente i det lange løp.
 • Spar opp en buffer tilsvarende en månedslønn (helst to). Når man eier selv så er det som regel også dere som er ansvarlig for uforutsette hendelser som skjer i hjemmet. Bytte av kran, rør etc.
 • Prioriter de viktigste regningene først. Som nedbetaling av lån, kommunale avgifter og lisens. Om det deretter er andre regninger du ikke har penger tilå betale, ta kontakt med de du skiller penger for å sette opp en nedbetalingsplan.

 Spørsmål?

http://www.soliditet.no/nyheter/kredittsjekk/Er+du+kredittverdig%3F+Sjekk+hva+banken+vet+om+deg!.1230.cms
http://kredittkortguiden.com

5 kommentarer

Tove

11.08.2011 kl.08:24

Nyttige tips for studenter og unge i etableringsfasen. Veldig bra at du er så bevisst på økonomi allerede nå.

Kredittkort

12.08.2011 kl.15:10

Mange gode tips her. Ang kredittkort bør man benytte de om man har penger, spesielt de som har cashbackordninger som f.eks flexivisa eller 365privat. Slik sparer man fort noen tusen kroner ekstra i året.

Annie

13.08.2011 kl.10:52

Kredittkort: Takk for kommentar. Nå har jeg redigert litt:)

mariannenaustvik

13.08.2011 kl.17:20

Mange gode tips :-)
Mange gode tips, dette innlegget skal jeg anbefale til søskenbarnet mitt som nettopp har skaffet seg leilighet! Tror tipsene du nettopp nevnte kan være til hjelp for unge! Jeg skal sjekke bloggen mer ut!

Skriv en ny kommentar

Annie

Annie

23, Moss

En blogg som skal inspirere og informere. Hovedsaklig en moteblogg. Med en dæsj av økonomi, livet som samboer samt tanker, tips og ting som skjer i min hverdag. Grader: Bachelor i hotell og relasjonsledelse Kontakt: Annemarie.johannessen1988@gmail.com

bloglovin Norske blogger B L O G G L I S T E N . N E T

Kategorier

Arkiv

hits